Quant consumeixen els teus electrodomèstics en “Stand by”?

Si a alguna cosa ens hem acostumat en aquest país, és en veure com l’energia elèctrica puja de preu any rere any. La factura de la llum és una important despesa mensual per a qualsevol família i és interessant investigar com poder reduir-la.


Hi ha coses que son inamovibles, com per exemple que la nevera ha de funcionar 24 hores al dia o que a diari haurem d’utilitzar la vitroceràmica, rentadora o microones; la canalla necessita utilitzar l’ordenador i a tots ens agrada veure la televisió per la nit. Però existeixen algunes despeses que si depèn de nosaltres evitar, com podria ser el mode repòs o “stand-by” dels electrodomèstics o dispositius electrònics.       

 

Stand-by: comoditat o malbaratament

Quan apaguem un electrodomèstic, en realitat continua consumint energia. Una mínima part, però el comptador continua corrent. Una llum vermella, o un panell LED amb l'hora indica que l'aparell està en stand-by o en mode espera.

El mode stand-by es va crear perquè resultés més ràpid encendre alguns electrodomèstics que necessitaven un calentament previ, com el televisor. Però ara s'utilitza en tot tipus de dispositius, fins i tot en els quals no té utilitat. En aquest mode l'aparell consumeix molt menys, però sumant tots els electrodomèstics connectats la xarxa, suposa una despesa important.

La companyia Mirabee, que es dedica a mesurar la despesa energètica, ha calculat (amb dades de mesurament reals de més de 400 clients) que el mode stand-by suposa una despesa de 70€ a l'any per a una família. L'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE), estima que el 10.7% de tot el consum energètic dels electrodomèstics correspon a l'stand-by:

stand-aparatos-electronicos_0.jpg

Aquest problema s'ha agreujat encara més amb les noves tecnologies i el Internet de les Coses. Ara els dispositius tecnològics no només usen el mode Espera per a encendre's més ràpid, sinó que estan connectats permanentment a Internet per a descarregar en segon pla, com ocorre amb les consoles, o emetre notificacions, com els telèfons intel·ligents o les tablets.

La moda dels assistents personals com Alexa, Cortana, Siri, o Google ha fet que molts dispositius, des del mòbil a Amazon Tiro o Google Home estiguin sempre en escolta per a activar-se amb un comando de veu.

Aquest stand-by intel·ligent no es comptabilitza perquè molts d'aquests aparells es recarreguen amb un carregador, però se sumen al ja conegut balafiament dels televisors, forns, microones, reproductors, etc.

 

Els electrodomèstics amb més estand-by

Els dispositius electrònics no consumeixen el mateix quan estan en mode d'espera. Uns només tenen un pilot vermell i la seva despesa és insignificant, però uns altres mostren pantalles, es connecten a Internet, mantenen el disc dur o el processador actius, etc. Existeixen descodificadors de TDT (encara hi ha molta gent que els usa) que consumeixen el mateix en estand-by que en funcionament.

Quins dispositius consumeixen més en estand-by?

Encara que ara com ara no existeixen estudis detallats, és obvi que aquells que es connecten a Internet cada cert temps o estan sempre connectats per a rebre notificacions (telèfons intel·ligents, tablets, consoles), són els que més consumeixen en estand-by. També els que romanen en espera d'una ordre de veu, com els acabats d'estrenar Amazon Tiro o Google Home.

Amb els electrodomèstics més clàssics, sí que hi ha dades conegudes. Aquests són alguns dels que més consumeixen en repòs:

Consoles
Descodificadors TDT
Televisors
Disc dur
Aire condicionat
Impressora sense fil
Consoles
Reproductors DVD/BD
Home Cinema
Ordinadors
Docks (bases carregadores) d'MP3, telèfons intel·ligents, etc

 

Consells per a reduir l'Estand-by


Com és lògic, el mode repòs no te una despesa constant al llarg del dia, perquè depèn que l'aparell estigui o no funcionant. Augmenta durant la nit, quan estem dormint i tots els electrodomèstics estan en mode repòs, i descendeix en les hores en les quals usem aquests aparells: des de l'hora de menjar fins a la nit, tal com es pot veure en aquesta gràfica:

stand-aparatos-electronicos.jpg

 

Què podem fer per a reduir l'Stand-by?


Desconnectar els dispositius electrònics

En molts casos és necessari desconnectar l'endoll del corrent, una operació que pot ser difícil perquè a vegades els endolls estan en llocs gairebé inaccessibles, com darrere d'una llibreria, o en un buit. És molt més pràctic connectar els electrodomèstics a una regleta o lladre que disposi d'un interruptor. Així podràs desconnectar tots al mateix temps. També hi ha endolls intel·ligents que s'apaguen amb un comandament a distància. Així no has d'ajupir-te o ficar-te darrere dels armaris a desconnectar-los.

Ajustar el Mode Repòs

Existeixen dispositius que no podem deixar apagats. Per exemple, el mòbil, la caldera, el frigorífic, etc. En aquests casos, a vegades és possible personalitzar el mode d’espera. Segurament podrem desactivar la pantalla que mostra l'hora, o reduir les notificacions i les connexions a Internet del mòbil. Revisa la configuració i ajusta el mode repòs per a reduir la seva activitat.

Són mesures que semblen innecessàries, especialment perquè cada vegada els modes d’espera consumeixen menys, però les estadístiques de consum no enganyen: l'stand-by augmenta entre un 2 i un 10% la factura de la llum. Reduir-ho et permetrà estalviar fins a 100€ al mes. Val la pena!

 

 

Tornar